Sommeren 2021 brugte jeg bl.a. på en ny guldsmedeundersøgelse – en “opfølger” på mine tidligere undersøgelser i Vejlerne (2017/18) og Nationalpark Thy (2019). Denne gang var det undersøgte område den genskabte Vilsted Sø, 15 år efter at der igen kom vand i søen. Aage V. Jensen Naturfond (som ejer søen) har finansieret undersøgelsen. Rapporten med resultaterne af undersøgelsen [klik her for download] udkom i december måned (som også omtalt i min nytårshilsen). Dermed har endnu et lokalområde i Danmark fået beskrevet sin guldsmedefauna – grundigt.
For at dække alle arters flyvetid blev søen undersøgt ved fem moniteringsrunder fra maj til september. I hver runde var der afsat tre feltdage til gennemgangen, hvor en række faste prøvestrækninger (transekter) blev grundigt gennemgået (fra kajak eller i skridtstøvler/waders). Metodikken er dermed den samme som under Nationalpark-undersøgelsen, bortset fra at antallet af feltdage og prøvestrækninger i den ny undersøgelse var noget lavere, på grund af lokalitetens størrelse. Resultaterne fra Vilsted Sø indgår således også kun i ét atlaskvadrat på 10×10 km (hvor der er adskillige i Nationalpark Thy).
Undersøgelsen resulterede i registreringer af i alt 22 arter vandnymfer og guldsmede. Det er et relativt lavt tal og kan sammenlignes med Vejlerne, hvor jeg har registreret 36 arter (ud af det samlede tal for Danmark som helhed på ca. 50 arter). I Vejlerne foretog jeg en målrettet undersøgelse af guldsmedefaunaen i 2017/18 (Kjeldsen 2019 – se rapporten her). Det er ikke overraskende at diversiteten er større i et sumpområde med meget længere kontinuitet end i en ”ny” sø med 15 år på bagen. De fleste af de registrerede arter ved Vilsted Sø er arter uden meget specifikke habitatkrav (såkaldt ”generalister”), men ikke desto mindre er der for fleres vedkommende tale om store bestande og høje tætheder. Ikke mindst påfaldende var det, at jeg her registrerede Nordjyllands største kendte bestande af de to arter Rødøjet Vandnymfe og Lille Rødøjet Vandnymfe, som begge er tilknyttet søer og vandhuller med udbredt dække af vandplanter med flydeblade. Lille Rødøjet Vandnymfe er en nyindvandret art, som først kom til Danmark efter 2000, men den er efterhånden udbredt og almindelig, særligt på øerne og i Østjylland, mens den stadig er spredt forekommende i Nord- og Vestjylland. Jeg gjorde i øvrigt sidste år flere nye fund af arten i adskillige atlaskvadrater, og genfandt den i Han Vejle (hvor jeg første gang fandt Lille Rødøjet Vandnymfe i 2015, men den har været fraværende i de mellemliggende år). Det er spændende at være vidne til sådanne markante ”fremrykninger” som i disse år ses for adskillige arter guldsmede og vandnymfer (selv om det først og fremmest tilskrives klimaforandringer).