Minimalt morgenmåltid / mikro-morder

Tiny Hawk, Maquipucuna, Ecuador, november 2010. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.
Tiny Hawk, Maquipucuna, Ecuador, november 2010. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Der findes i Mellem- og Sydamerika en diminutiv rovfugl ved navn Tiny Hawk (og i modsætning til mange andre rovfugl som på engelsk kaldes hawk, er det faktisk en høg – en Accipiter). Mit ønske om at få fuglen at se har i mange år været omvendt proportional med dens størrelse, men i forgårs lykkedes det endelig.

Mens jeg selv indtog min morgenmad på en fin lodge ved navn Maquipucuna på Andesbjergenes skovklædte vestskråning i Ecuador, opstod der pludselig en voldsom tumult blandt de mange tilstedeværende kolibrier. Det viste sig hurtigt, at det skyldtes den lille rovfugl, der havde slået kløerne i et bytte, som den havde sat sig til at fortære på en vandret gren lige foran restauranten.

Kolibrierne gik på det nærmeste bersærk, men Tiny Hawk var uanfægtet. Den blev siddende i lang tid, lige til byttet (en lille fugl med hvidt i halen, formentlig en White-necked Jacobin, se det andet foto) var helt spist op; så rensede den næbbet, rystede fjerene og fløj videre…

Og jeg var en stor oplevelse rigere. Omvendt proportional med fuglens størrelse…

White-necked Jacobin, Maquipucuna, Ecuador, november 2010. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.
White-necked Jacobin, Maquipucuna, Ecuador, november 2010. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Klub 500

Hoatzin, Sani Lodge, Napo, Ecuador, august 2008. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.
Hoatzin, Sani Lodge, Napo, Ecuador, august 2008. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

For 14 dage siden tilbragte jeg nogle dage og nætter på Sani Lodge, en fantastisk regnskovslodge tæt på Napo-floden i det østlige Ecuador.
Det var nogle vildt intense dage, og bl.a. fik jeg for første gang stiftet bekendtskab med Hoatzin (billedet) – en levende flyvende dinosaur! – samt de to Amazonas-terner Yellow-billed Tern (elegant) og Large-billed Tern (voldsom, med grotesk stort næb og Sabinemåge-tegning på overvingen). Om nætterne var det natfugle der stod på programmet, og om dagen fik jeg præsenteret den sjældne – og smukke – Rufous Potoo på dagrast, og jeg fandt selv et par Crested Owl, nok den mest imponerende ugle jeg nogensinde har set.
Det var som sagt intenst, og det gav da også bonus på artslisten; 100 nye arter på 3 hele dage (4 nætter).
Dermed er Ecuador kommet på min personlige “klub 500”, i selskab med México og Nicaragua.
Jeg kan virkeligt anbefale Sani Lodge til andre som måtte overveje en tur til Amazonas. Udover at være et fabelagtigt fuglested (med bl.a. eget canopy tower – et 35 meter højt tårn omkring et af regnskovens højeste træer) så er stedet også på den sociale front helt fremme; alle indtægterne fra hoteldriften går til det lokale quichua-indianersamfund.