Amerikaner-drum på retræte

Nordamerikas største naturbeskyttelsesorganisation, National Audobon Society, har netop udsendt en stor rapport om “State of the Birds – Common Birds in Decline” – altså tilstanden hos de almindelige fuglearter i landskabet. Rapporten analyserer data fra de sidste 40 år, som er samlet ind i forbindelse med såkaldte “Breeding Bird Surveys” og “Christmas Bird Counts” efter metoder, som minder meget om DOFs punkttællingsprogrammer (sommer- og vinter-tællinger).
Og det ser skræmmende skidt ud! For de tyve arter med størst tilbagegang er der i alle tilfælde tale om mere end 50% bestandstilbagegang – størst hos Northern Bobwhite, en lille hønsefugl, som er gået tilbage med over 80%. En af fuglene på listen har en særlig Vejler-tilknytning, nemlig Amerikansk Rørdrum, som er gået tilbage med lige knap 60%, og befinder sig som nr. 15 på listen over arter med størst tilbagegang. Man kan så sige, at tilbagegangen er sket fra et højt niveau, idet beregningerne siger, at der i 1967 var 7,3 mio. Amerikanske Rørdrummer i Nordamerika. Men idag er der altså “kun” 3 mio. tilbage.
Arten er udbredt i et bredt bælte over hele bredden af kontinentet, fortrinsvis den sydlige halvdel af Canada og de nordligste stater i USA – incl. Newfoundland, og det er vel fugle fra disse østligste områder, som en gang imellem bliver blæst over Atlanterhavet og kommer til Europa. De fleste overvintrer i USAs sydstater og et stykke ned i Mexico.
Det er bestemt alarmerende med så stor en bestandstilbagegang hos denne karismatiske art – men med tre millioner indiver skulle der stadigvæk være basis for, at en desorienteret fugl kan dukke op på disse længde/breddegrader – potentialet er der, ialfald…